Suolistollamme ei mene nykyisin hyvin. Tulehduksellista suolistosairautta sairastavien määrä on nykyisin jopa 18 kertaa suurempi kuin 1980-luvulla. Samoin keliakia ja suolistosyövät ovat lisääntyneet huomattavasti.
Erityisen selvästi tämä näkyy tulehduksellisissa suolistosairauksissa eli Crohnin taudissa ja haavaisessa paksusuolentulehduksessa, jota nimetään myös haavaiseksi koliikiksi.
Nämä molemmat aiheuttavat suolistoon kroonisia tulehduksia, josta seuraa muun muassa veristä ulostetta.
"1980 -luvun lopulla tulehduksellista suolistosairauksia sairasti Suomessa yhtensä 3000 ihmistä", kertoo Martti Färikkilä, joka on suolistoon ja ruoansulatukseen erikoistunut emeritusprofessori.
Nyt suolistosairauksia on miltei 59 000 ihmisellä. Sairauden kasvu on ollut hurja.
Tilastollisesti voimme osoittaa, että mikrobiston yksipuolistuminen vaikuttaa monien ei-tarttuvien tautien, esimerkiksi allergioiden tai diabeteksen puhkeamiseen.
Kolme tavallista syytä mikrobien huononemiseen:
1.Hygienia hypoteesi
Tämän mukaan ympäristömme muuttuminen yhä siistimmäksi ja mikrobistoltaan niukemmaksi yksipuolistaa myös elimistömme mikrobistoa. Samaan aikaan se lisää muun muassa allergioita.
Keskeinen todistusaineisto ovat emeritusprofessorin Tri Haahtelan työryhmän 2000-luvulla tekemät tutkimukset Suomen ja Venäjän Karjalassa.
Sekä lapsilla että aikuisilla oli Venäjän puolella paljon vähemmän allergioita. Syyksi paljastui venäläisten vahvempi yhteys luonnonympäristöön, mikä ilmeni ihon ja limakalvojen mikrobiston rikkautena ja tasapainoisena immuunivasteena.
2)Antibioottikuurit tämä vaikuttaa kielteisesti suoliston mikrobistoon. Pian lapsen syntymäpäivän jälkeen saadut antibiootit vaikuttivat lapsen suolistoon loppuelämän.
3) Ruokavalio
Kolmas mahdollinen syy mikrobiston yksipuolistumiselle on ruokavalio.
Koska mikrobiston ja elimistön vuorovaikutuksen ajatellaan vaikuttavan terveyteen, erilaisia vaivoja on pyritty hoitamaan vaihtamalla mikrobistoja ihmisestä toiseen. Tämä tehdään ulostesiirrolla. Niissä suoliston oma mikrobisto hävitetään ensin antibiooteilla, minkä jälkeen suoleen annetaan ulosteen mukana mikrobeja terveeltä ihmiseltä.
Varmaa näyttöä ulosteensiirroksen tehosta on antibioottiripuliin. Muiden sairauksien kohdalla näyttö ulosteensiiron toimivuudesta on kuitenkin epävarmempaa.
"Tulehduksellisten suolistotautien kohdalla on tutkimuksia, joiden mukaan ulostensiirto on tehonnut tautiin, ja toisia, joiden mukaan siitä ei ole ollut mitään hyötyä."
Oikeastaan ainoa suolistosairauksien ryhmä, jonka kasvun syy on selvä, ovat paksu- ja peräsuolen syövät. Niihin sairastuu hieman alle 4000 ihmistä vuosittain. 1980-luvun alussa tapauksia oli noin 1500 vuodessa.
Lasinalunen
Lähteet: Helsingin Sanomat 19.10.2023, kuvat omat
Harmi, että samaan aikaan, kun edellytykset kaikkien elämän laadun paranemiselle kasvavat, käykin aivan päin vastoin. Ehkä meidän täytyy entistäkin enemmän pitää mielessä omien päätöstemme vaikutukset omaan elämäämme ja terveyteemme. Vastuu on isosti myös meillä itsellämme.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Susanna. Vastaan siihen pahassa flunssassa.Edellytykset elämän laadun parantamiseksi ei tarkoita kaikkia ihmisiä. On herkuttelijoita, jotka haluavatkin syödä suolaisia, prosessoituja ja rasvaisia ruokia. Terveysvalistuksesta tuskin piitataan. Ne ovat vain viherpiipertelijöille. Tunnen tässä kylässäni parikin tällaista miestä.
VastaaPoista