Eroamiseen liittyy joukko vääriä mielikuvia, kuten se, että vain paljon riitelevät parit ajautuisivat eroamaan, sanoo pariskuntien kanssa työskentelevä psykologi Jaana Mäntykoski:
"1. Riidattomuus parisuhteessa ei ole tavoitetila"
Parit, jotka eivät riitele koskaan, voivat erota nopeammin kuin riitelevät parit. Elämässä tulee myös aina vastaan erilaisia pettymyksiä. Riitely voi olla yritys muuttaa tilannetta paremmaksi.
"Jos pari ei riitele koskaan, suurella todennäköisyydellä se tarkoittaa, että osapuolet välttelevät vaikeita aiheita, piilottavat tai tukahduttavat tunteitaan ja mukautuvat erilaisiin toiveisiin, joita kuvittelevat toisella olevan mielessään."
Lopulta toinen voi sanoa yllätyksenä toiselle haluavansa erota. Ristiriitojen välttely on saattanut johtaa tunteeseen, että mitään yhteistä ei enää ole.
"2. Erilleen ei kasveta, erillisyyteen vaikuttavat valinnat"
Erilleen kasvaminen mainitaan usein eron syynä Mäntykoskenkin vastaanotolla. Itse hän kuitenkin ajattelee, että ei ole olemassa automaattista kasvamista erilleen. Ei ainakaan sellaista, johon ei voisi vaikuttaa ollenkaan.
Totta kai ihmiset muuttuvat parisuhteen aikana, mutta "erilleen kasvamiseen" vaikuttavat myös kummankin valinnat. Jos vaikeissa tilanteissa ei pysty tai halua kääntyä kumppanin puoleen hakeakseen tukea, kumppanista helposti ennen pitkää etääntyy , ja samalla kiintymys vähenee.
"Halu pärjätä itsekseen voi liittyä omiin kiintymisen tapoihin, tai siihen, ettei saanut toiselta kaipaamaansa tunnetason tukea, vaikka sitä alunperin yrittikin hakea."
"3) Eroa ei kannata pitkittää"
Lähteet: Helsingin Sanomat 30.11.2024, kuvat Taidekeskus Salmelan näyttelystä ja oma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!