maanantai 4. marraskuuta 2024

Tunnetaidot työelämässä

 


Tunnetaidot tarkoittavat kykyä tunnistaa ja säädellä omia tunteitaan. Tunnetaitoihin kuuluu myös kyky tunnistaa toisen ihmisen tunteita ja että hänen tunnetila voi olla samassa tilanteessa toinen kuin itsellä.


Tunteet tulee ja menee, ne ovat lyhytkestoisia reaktioita. Mieliala on pitkäkestoisempi kuin tunteet. Tunteet kuitenkin viestivät tärkeistä asioista, esimerkiksi siitä, mikä tuntuu pelottavalta.


Tunteita käytetään paljon hyödyksi ajattelussa ja päätöksenteossa, ja ne vaikuttavat merkittävästi vuorovaikutukseen.


Itä-Suomen yliopiston terveyspsykologian professori Taina Hintsa oli mukana tutkimushankkeessa, jossa tutkittiin tunnetaitojen yhteyttä työntekijän hyvinvointiin ja työstä palautumiseen.


Tutkimuksessa valittiin osallistujiksi esihenkilöitä, sillä heidän tunnetaitonsa vaikuttavat työpaikalla myös muiden tunteisiin - ja siten hyvinvointiin.


Tutkimuksessa nousi esiin havainto, että tutkimukseen osallistuneista esihenkilöistä monet kertoivat palautuvansa työstä aiempaa paremmin.


Tunnetaidot näyttävät olevan yhteydessä parempaan palautumiseen. Yhteys parempaan palautumiseen liittyy tarkemmin parempaan vapaa-ajan hallintaan.


Iästä ja koulutuksesta riippumattta ne osallistujat, jotka kokivat tunnetaitojen parantuneen, kertoivat nyt hallitsevansa vapaa-aikaa paremmin.


Hyvät tunnetaidot helpottavat vuorovaikutusta työssä ja vapaa-ajalla. Vuorovaikutus sujuu todennäköisesti paremmin kuin silloin, jos esimerkiksi reagoi tunteillaan voimakkaasti jokaiseen tilanteeseen.


Hyvät tunnetaidot auttavat pääsemään hankalista tilanteista eteenpäin.Jos jää helposti työpäivänä aikana heränneisiin tunteisiin kiinni, joutuu niitä pohtimaan myös vapaalla. Tällainen kuormittaa ja saattaa tehdä vapaallekin ikävän tunnnelman.


Tutkimuksen mukaan tunnetaidot ovat yhteydessä myös parempaan työn imun kokemukseen ja parempaan resilienssiin, mikä tarkoittaa esimerkiksi parempaa kykyä palautua stressistä.


Omien tunnereaktioiden säätelyssä voi auttaa sen pohtiminen, millaisissa tilanteissa itsellä on tapana reagoida voimakkaasti. Voi miettiä, millaiset tilanteet suututtavat kovasti ja miksi näin on. Kun syitä miettii, pystyy suuttumuksesta ehkä menemään helpommin eteenpäin jatkossa.




Lähteet: Helsingin Sanomat 28.9.2024, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!