maanantai 27. helmikuuta 2023

Tossun allako?

 


Meidän parisuhteessa ei ole kumpikaan tossun alla. Esimerkiksi päätöksentekotilanteessa se saa päättää, joka on "erikoistunut" tähän asiaan. Välillä mies, välillä minä. Ainoa kismittävä asia minun kohdaltani on se, ettei mies halua keittiöremonttia. Minä haluaisin, koska keittiömme on ollut samanlainen 1980-luvulta asti. Mutta ajan kanssa tämä varmaankin ratkeaa, eikä minun tarvitse painostaa miestä. 


Kuitenkin parisuhteessa on varsin yleistä se, että toinen on hallitsevampi ja toinen mukautuva persoonallisuus, mutta voi kuitenkin olla mahdollista päättää asioista yhdessä - ja tällaisesta tilanteesta voi oppia kumpainenkin.


Psykologi, psykoterapeutti ja parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja Suvi Laru on sitä mieltä, että tossun alla käyttäytyminen ei oikein edusta nykyaikaista länsimaista parisuhdekäsitystä, vaan parisuhteessa on kaksi vapaata ihmistä rinnakkain, molemmat omasta tahdostaan.


Ulkopuoliset näkevät vain pienen osan parisuhteen dynamiikasta. Laru ottaa esimerkin: vaikka ihminen voi puolisonsa perheen luona vieraisilla käyttäytyä korostetun mukautuvasti, sama ihminen ei välttämättä ole lainkaan alistuva kotona puolisonsa kanssa.


Jokaisella on monenlaisia sosiaalisia rooleja. Jos joku on tietyssä sosiaalisessa tilanteessa hallitsevampi, siitä ei voi vetää sellaista johtopäätöstä, ettei tämä ihminen anna koskaan toisen päättää.


On kuitenkin totta, että suuri osa ihmisistä tunnistaa itsessään taipumuksen johtaa tai mukautua muiden tahtoon.


Arjen sujuvuuden näkökulmasta on melkeinpä toivottavaa, että se, jolle jokin asia on tärkeämpi, sanoo viimeisen sanan. Jos ihminen tuntee tulevansa kuulluksi isoissa asioissa, ei synny tarvetta vängätä pikkuasioissa.


Arjessa on väistämättä tilanteita, joissa toisen etu on toiselta pois. Jos ei kykene pitämään puoliaan vaan vetäytyy päätöksenteosta, voi syntyä helposti epäreiluuden kokemusta ja katkeruutta.


Jos suhde on kuitenkin päässyt jämähtämään asemiin, joissa toinen on selvästi johtaja, on vastuu sen purkamisesta molemmilla. Asian voi ottaa esiin kumpi tahansa osapuoli: vetovastuuseen kyllästynyt tai kuulematta jäänyt. Hallitsevamman osapuolen tehtävä on kysyä ja kuunnella, mitä toinen haluaa - ja kun kysytään, pitää vastata.



Laru sanoo: "On yllättävän yleistä, että vuosien tai vuosikymmenien jälkeen paljastuu, että toinen ei ole ikinä kertonut omista tarpeistaan. Sillä on ehkä tarkoitettu hyvää, mutta se voi näyttäytyä toiselle myös valehteluna ja loukata. Hallitsevampi osapuoli on ehkä kuvitellut vuosia virheellisesti, että kumppani haluaa ja tarvitsee samoja asioita kuin hän itse."


Tasa-arvoista parisuhdetta ja tunneyhteyttä on ylipäänsä  vaikea ylläpitää, jos tärkeitä asioita ei jaa tai jyrää toisen, kun hän yrittää niistä puhua,  on kyse sitten yksityiskohdista tai elämän suurista linjoista.


Turvattomuus liittyy myös hallitsevuuden ja alistumisen rajanvedon pimeään puoleen eli tilanteeseen, jossa toinen kontrolloi ja rajoittaa toisen elämää. Kumppanin sosiaalinen eristäminen tai muu häiritsevä kontrollointi ovat merkkejä henkisestä väkivallasta, eivätkä ne ole osa tervettä parisuhdetta.


Laru sanoo: "Joskus vastaanotolla sanotaan, että meidän suhteessa ei riidellä tai olla eri mieltä. Silloin saatan kysyä, että missä teidän tunteenne ovat? Eivät erimielisyyydet ole vaarallinnen asia, eikä ole mikään tavoite olla kaikista asioista yhtä mieltä. Oleellista on, miten erimielisyydet käsitellään."


Vaikka kotityöt olisi pitkään hoidettu suurin piirtein tasan ja menoista päätetty yhteisymmärryksessä, lapsiperheen arki voi kuljettaa suhteen osapuolia eri suuntiin.


Mutta heterovanhempien perheessä kotityöt kasautuvat tutkitusti naisen harteille. Vahvassa elää myös käsitys siitä, että naiset tekevät parisuhteen tunnetyöt ja miehet jurottavat. Toisaalta Larun viimeaikaiset kokemukset eivät tätä enää tue. Nykyisin myös miehet ja nuoret pariskunnat hakevat apua parisuhteen haasteisiin ja haluavat työstää parisuhteen yhteenkuuluvuutta. Tämä on loistava kehityssuunta.





Lähteet: Helsingin Sanomat 2.2.2023, kuvat omat

8 kommenttia:

  1. Minun vanhempieni suhteessa isä oli mielestäni selvästi tossun alla ja äiti hallitsi. Alzheimerin taudin ja hoivakotiin siirtymisen myötä isästä on kuoriutunut karismaattinen ja huumorintajuinen symppis, josta ainakin kaikki hoitajat näyttävät tykkäävän. Mahtavaa, että tuo puoli oli siellä jossain vielä olemassa 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Susanna. Teillä näin, että äiti hallitsi. Olisi mielenkiintoista nähdä tutkimus siitä, kumpi puoliso hallitsee. Ihanaa, että isästäsi on tullut karismaattinen ja huumorintajuinen vanhemmalla iällä.

      Poista
    2. Voi olla, että on sukupuoliasiakin, mutta ehkä enemmän persoonallisuusasia.

      Poista
    3. Kiitos kommentistasi Susanna. Luulenpa, että se on persoonallisuusasia.

      Poista
  2. Stand-up koomikko Ismo Leikola sanoi (totuuden) että vanhat pariskunnat tunnistaa siitä kun ne saa aikaseks aivan järkyttävän riidan, siitäkin asiasta mistä ne on samaa mieltä 😄

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Anonyymi.Hauska lohkaisu Ismo Leikolalta. Mutta ei ainakaan meidän parisuhteessa päde, mutta siinä voi olla totuuden siemen.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen kirjoitus. Omaa avioliittoani pidän- kuten Sinäkin- hyvin tasa-arvoisena. Yhdessä päätetään ja kannetaan vastuu päätöksistä. Olen nähnyt sivusta parisuhteen, jossa mies päättää melkein kaikesta ja nainen (minun ystäväni) mukautuu. On tosi vaikea sanoa asiaan mitään sivusta käsin; en haluaisi loukata ystävääni, joka ei itse koe olevansa "tossun alla". Mutta kun mies puuttuu jopa toisen syömisiin, ollaan kyllä aika oudolla tiellä... He eivät (kuten me) kuulema riitele koskaan ja sekin kuulostaa erikoiselta.

    Toisaalta minulla oli työkaveri, minua vähän vanhempi nainen, sinkku ja vahvasti uskovainen ihminen, joka sanoi aina, että mies on perheen pää. Miehen kuuluu päättää asioista ja "hallita" vaimoaan! Minulla nuo puheet nostivat niskavillat pystyyn. Yritin sanoa, että kyllä parisuhteessa pitää päättää asioista yhdessä, mutta kaverini oli aika järkähtämätön Raamattuun perustuvassa näkemyksessään. Jos hän aloittaa parisuhteen, on miehen syytä olla valmis johtamaan, kaikin tavoin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi NK. Anteeksi, että vastaan näin myöhään. Minulla oli läppäri rikki. Sen korjaukseen meni kaksi viikkoa. Melko hidasta palvelua täällä Savossa. Oli kiva lukea, että teillä on miehen kanssa tasa-arvoinen avioliitto. Olette kumppaneita.

    Tuo ystäväsi tilanne on ongelmallinen. Siihen on vaikea sivullisen puuttua, vaikka olisi ystäväkin. Tai ehkä siitä voi hienovaraisesti alkaa puhua. Ongelmana on se, ettei hän itse tunne olevansa tossun alla.

    Tosiuskovaisten mielestä mies hallitsee perhettään, mikä on aika raadollinen ajatus. Mutta näin he vankasti ajattelevat.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!