keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Ystävät ovat aarre kallis



Lapuudessani 
 ystävyydet tuli helposti. Samoin nuoruudessa oli aina ystäviä ympärillä. Olinhan se kova, kovis häirikkö. Ihailtiin sitä. Että uskallan. Opiskeluaika oli railakasta aikaa. Ja osakunnan juhlista kehkeytyi  kolme ystävyyssuhdetta. Myös paljon tuttuja ja kavereita.


Käytiin tyttöporukassa kuntosalilla, uimassa, taidenäyttelyissä, teatterissa, konserteissa, Ruotsin laivalla,  kaljalla, bailaamassa...


Sitten valmistumisen jälkeen muutin töihin hyvin pohjoiseen, ihastuttava Turku jäi muistoihin. Ystävyyssuhde on jatkunut tähän päivään saakka kahden naisen kanssa. Soittelemme, tapaamme silloin tällöin, käymme Ruotsin laivalla tai Virossa.


Olemme muuttaneet molempien valmistumisen jälkeen miehen kanssa lukemattomia kertoja. Olemme asuneet niin vähän aikaa uudella paikkakunnalla, ettei ystävyyssuhteita ole ehtinyt syntyä. Koin tämän hyvin raskaasti lasten ollessa pieniä, kun olin kotiäitinä. Vieras paikkakunta, yhdessä jopa vieras kieli. Opiskeluaikaiset ystävät onneksi kävi silloin tällöin muutaman päivän vierailuilla. Soiteltiin, viestiteltiin.



Nyt olemme asuneet tällä paikkakunnalla 13 vuotta. Ja tänne ehkä jäämme. Olen solminut vain kolme syvää ystävyyssuhdetta täällä. Lisäksi minulla on suruystävä. Muut on kavereita tai tuttavia. Mukaan lukien työkaverit, joista yhtä silloin tällöin tapailen. Edelleen pidämme yhteyttä opiskeluaikaisten ystävien kanssa, ja he ovat käyneet täällä ja minä heidän luonaan, kun nyt lapset ovat lentäneet pesästä, on mahdollisuukisa matkustaa. Tietenkin on ollut korona-ajan vain puhelimessa puhumista.


Onhan jonkun ystävän kanssa suhde vähän hiertänyt ja on ollut jonkinlaista riitaa, mutta lopulta on saatu aikaan puhua, ja pulmat ovat rauenneet. Monesti sitä siirtää vain omia pelkoja ja huonoa oloa läheiseen ihmiseen ja suhde etääntyy.


Tutkimusten mukaan läheiset ihmissuhteet pidentävät elinikää ja vähentävät työuupumuksen, masennuksen ja muiden sairauksien riskiä. Ystävyydellä on iso merkitys identiteetille ja hyvinvoinnille.


Ystävät voivat olla jopa merkityksellisempiä kuin perhe ja suku, koska tärkeät ihmiset valitaan itse. Ystävyys vaatii vaivannäköä siinä missä parisuhde.



Ystävyys tarvitsee sitä, että  ajoittain  voi ja jaksaa  keskittyä toiseen. Ihmissuhteissa voi tulla helposti väärinymmärryksiä. Tulkitaan toisen kiireitä oman  kautta ja ajatellaan, että toinen ei enää välitä tai hänellä on varmaan paljon parempia kavereita.


Sanotaan, että rakkaussuhteet perustuvat jonkinlaiseen kemiaan. Samanlaisista asioista  ystävyydessäkin on kyse. On jokin vahva ja selittämätön yhteenkuuluvuuden tunne, joka voi rakentua pitkän ajan kuluessa tai tulla salamana kirkkaalta taivaalta.


Ihmissuhteissa olisi hyvä keskustella nykyistä enemmän siitä, mitä kumpikin toiselta odottaa. Jos tarpeistaan ja toiveistaan ei kerro, pettymykset saattavat jäädä hiertämäään pitkäksikin aikaa. Esimerkiksi luottamuksen pettäminen, epäreiluuden tunne tai kateus voi johtaa välien viilenemiseen.


On tärkeää huomata, että muutos toisen käyttäytymisessä ei välttämättä liity itseen. Ihmiselle on tyypillistä purkaa esimerkiksi väsymystä, pettymistä tai turhautumista luotettavaan henkilöön.


Kaikenlainen toisen huomioonottaminen on hyvä tapa ylläpitää ystävyyttä. Kuulumisten kyselyllä on iso merkitys.  



Lähteet: Kauneus&Terveys 14/2021, kuvat Pexels

4 kommenttia:

  1. Kiitos, Suomessa on minulla lukuisia tuttuja mutta pari hyvä, tosi hyvä ystävää. ja se on niin ihana jos sinulle niitä on . Kaikki sydänystävät jäit 21 v takas Viroon ja ajattelin ettei täällä ikinä tulee niin hyviä , mutta aika on näyttänyt että tulee siinäkin ja tulee hyviä . uskon että enkelit lähettää meille elämänpolulle niitä ihmisiä josta me saadan tukea ja turvaa . Kiitos artikkelista , tuli hyvää mieli lukea

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nata kommentistasi. On ihanaa, että olet löytänyt Suomesta kaksi todellista sydänystävää. Suomalaiset kun on hitaasti lämpeneviä. Mukavaa joulukuuta ja joulunodotusta sinulle!

    VastaaPoista
  3. Meillä on sinun kanssa mennyt ystävystyminen vähän eri järjestyksessä. Lapsuudessani ja nuoruudessani muutimme jatkuvasti ja ystävyyssuhteita ei syntynyt. Kun elämä vähän vakiintui, en luottanut ystävyyden kestävän, vaan minusta tuli ystävänsä hylkäävä tyyppi. Vasta kypsänä aikuisena olen osannut solmia ystävyyssuhteita, joiden uskon kestävän meidän loppuiän. Hyvä niin, koska ystävyyssuhteilla on tunnetusti positiivisia vaikutuksia.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kirsti kommentistasi. Tehän muutitte noin 30 kertaa sinun lapsuudessasi, jos oikein muistan, ei varmaan ehtinyt syntyä pitäviä ystävyyssuhteita. Usein sanottaan, että aikuisena voi olla vaikeaa solmia ystävyyssuhteita. Sinulle on onneksi käynyt toisin, ja on vakiintunut ystäväpiiri. Hienoa, että ajattelet, että nämä ystävyyssuhteet kestävät kuolemaan saakka.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!