tiistai 21. joulukuuta 2021

Sopivasti itsekuria

 



Itsekuria tarvitaan, jotta hommat etenevät ja arki rullaa mukavasti. Mitä jos alkaisit ajatella itsekuria taitona, jonka ansiosta osaat sanoa kyllä hyville asioille ja ei niille, jotka estävät unelmiasi toteutumasta.


Itsekurin voi nähdä siis päättäväisyytenä, jonka avulla sovitut hommat tulee tehtyä ja asiat etenevät. Sopiva esimerkki on lenkille lähtö. Kaikki tietävät liikunnan edistävän terveyttä, mutta usein tarvitaan ripaus päättäväisyyttä vetää lenkkarit jalkaan kurjalla säällä.


Liian kovan itsekurin nurjana puolena on ankara sisäinen puhe ja joskus iloton puurtaminen. Elämä saattaa tuntua helposti loputtomalta suorittamiselta, mikä voi uuvuttaa.


Pysyvissä elämäntapamuutoksissa tarvitaan pelkän järkiajattelun sijaan syvempää itsesäätelykyvyn löytämistä, tunnetasoa.



Täytyisi löytyä sisäistä paloa, motivaatiota ja itseymmärrystä. Tämä onnistuu pohtimalla rehellisesti, miten voisi riittävän pienin, omaan arkeen sopivin askelin päästä tavoitteeseen.


Pelkkien itsekuripäätösten ongelmana on se, että lipsuminen altistaa rajuille pettymyksille. Ajatuksiin: "Minulta ei löytynyt riittävästi selkärankaa.", "Olen huono, kun repsahdin."


Mutta repsahdus ei ole osoitus heikkoudesta tai laiskuudesta. Pysyvä muutos rakentuu joustavuudelle ja sallivuudelle. Pelkkä järkipuhe ja itsensä ruoskiminen ei siis palvele kenenkään hyvinvointia. Esimerkiksi tunnesyömisen taklaamisessa on olennaista harjoitella uusia tunnetaitoja liiallisen itsekurin sijaan.


Moni on jo lapsuudessa saanut mallin liialliseen itsekuriin: sulkea pois kaikki houkutukset, painaa töitä niska limassa, jumpata jalka paketissa, syödä juhlissakin superterveellisesti. Pakonomainen itsekuri voi kääntyä itseään vastaan, ja koko elämästä sulkeutuva yksi iso velvollisuusvyyhti.



Ankaraa sisäistä puhetta voi muokata kannustavammaksi. Mielen taitojen harjoittaminen ja tutkiminen on mahdollista ja kaikille hyväksi.


Määrätietoisuutta,  päättävyyttä ja tavoitteellisuutta tarvitaan, mutta myös rutkasti joustoa ja sallivuutta. Parhaiten hyvinvointia parantavat omaan arkeen sopivat teot, jotka kumpuavat pakon sijaan sisäisestä halusta ja joita voi muokata tilanteen mukaan. Pysyvässä muutoksessa tarvitaan ymmärrystä ja lempeyttä.



Lähteet: Hyvä Terveys 9/2021, kuvat omat







3 kommenttia:

  1. Erinomainen kirjoitus!

    Minun itsekurini ei päässyt kukoistamaan lapsena. Hallitsevaa piirrettä siitä ei ole tullut koskaan.

    En ole oppinut lapsena saamaan hyvistä suorituksista kiitosta, vähemmän onnistuneista suorituksista tiukkaa palautetta sitten senkin edestä. Nollapalaute oli paras saavutettavissa oleva taso. Jätin jossain vaiheessa turhan hikoilun ja tsemppaamisen. Se ei näyttänyt kiinnostavan ketään.

    Yliopistossa vasta opin suorittamaan - silloin ihan itseäni varten. Ehkä tässä matkassa on jotain hyvääkin ollut 👍.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susanna kommentistasi. Ikävää että et ole lapsuudessa saanut tarpeeksi kiitosta ja kannustusta. Hienoa että puhkesit kukkaan yliopistossa. Aloit suorittaa vain itseäsi varten.. Sydämellistä joulua sinulle!

    VastaaPoista
  3. All my life I've never seen anything that works as fast as the Dr.Okosodo spell. I am from New Jersey and my name is Angela after contacting Dr.Okosodo so I started to believe the saying that every coin has two sides. When my lover abandoned me, he swore never to return to me, but thank God, through Dr. Okosodo's help, I have my lover back to me within 48 hours and I also want other people who are with the heart. party get in touch with Dr. Okosodo through these details below which are via email: ( Drokosodo647@gmail.com ) or via ( Whatsapp at +2349050443678 ), then you can see the wonders of Dr.Okosodo

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!