maanantai 11. joulukuuta 2023

Huippumuistajien muistitekniikoita

 


Kuinka helposti opit ihmisten nimet? Huonosti, vastaa moni ja syyttää huonoa nimimuistiaan. Todellisuudessa muistissa ei ole yleensä mitään vikaa.


"Kyse on usein siitä, ettei ihminen muista jälkikäteen asioita, joihin hän ei kiinnitä huomiota. Muistaminen vaatii keskittymistä ja aktiivista työtä", sanoo psykologian tohtori ja muistitutkija Virpi Kalakoski Työterveyslaitokselta.


Virpi Kalakoski neuvoo miettimään, mistä ihmisen nimen voisi muistaa, kun tämä esittäytyy.


Mikä yhdistää juuri tutuksi tullutta Kaisaa muihin tuntemiini Kaisoihin? Entä onko Partasella parta tai asuuko Tiilikainen ehkä tiilitalossa?


Psykologian professori Matti Laine vinkkaa, että joskus muistin apuna voi olla julkisuuden henkilöt. Jos pitää muistaa Pekan nimi voi miettiä, tunteeko tai tietääkö yhtään toista Pekkaa. Jos mieleen tulee vaikkapa Pekka Pouta, voi luoda mielikuvan, jossa on poutasäällä soutamassa järvellä Pekka Poudan kanssa ja juuri tutuksi tulleen Pekan kanssa.


"Mielikuvien käyttämistä kannattaa harjoitella, koska ne auttavat tutkitusti muistamisessa, ja mitä enemmän niitä käyttää, sitä nopeammin ja tehokkaammin niitä oppii luomaan", Laine sanoo.



"Muistamisessa on paljon kiinni siitä, kuinka paljon on valmis tekemään työtä muistamisen eteen ja osaako käyttää muistamisen apuvälineitä. Toki muistikyvyissä on yksilöllisiä eroja, mutta perusterveellä muisti ei ole sen huonompi kuin muillakaan", Kalakoski toteaa.


Visuaaliset mielikuvat saattavat auttaa muistamaan myös  muita asioita kuin nimiä. Matti Laine antaa esimerkin kauppalistasta, johon kuuluvat maito, suodatinpussit ja led-lamppu.


Kauppalistan asiat voi ketjuttaa toisiinsa assosioimalla. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvittelee mielessään esimerkiksi, kuinka kotiin astuessaan kaikkialla on napaan asti maitoa ja maitoaalto hyökyy vastaan. Tästä pitäisi muistaa maito.


Jos maidossa ui suodatinpussilaivoja, voi muistaa suodatinpussit. Kun pääsee uimalla keittiöön asti, huomaa valojen välkkyvän. Se tuo mieleen led-lampun.


"Tällaisella muistitekniikalla voi muistaa pitkiäkin asialistoja. Eri asia on se, kuinka paljon nopeammin pääsisi, jos kauppalistan asiat vain kirjoittaisi paperille ja ottaisi lapun mukaan kauppaan."


Muistamiseen voi saada apua myöskin asioiden ryhmittelystä: mitkä kolme asiaa piti muistaa vihannesosastolta, mitkä kolme maitotuotteiden hyllystä?


Muistamista helpottaa, kun asiat eivät ole satunnaisessa järjestyksessä sikin sokin, vaan niillä on logiikka, joka on itselle luonteva.


Salasanat voivat olla yksi arjen muistihaasteista. Erinomainen mieleen palauttamista helpottava keino on luoda satunnaisten merkkien sijaan itselle merkityksellinen salasana.


Laine suosittelee lyhyitä merkityksellisiä lauseita. Vaikkapa tähän tapaan: Peppi-koirakohta 12v! Salasanaan on helppo saada mukaan pieniä ja isoja kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Salasanalauseessa on hyvä olla ainakin 15 merkkiä ja niissä kannattaa välttää yleisiä ilmauksia, kuten laululyriikoita tai ILoveYou:n kaltaisia sanontoja.


" Salasanoissakin on tärkeää muistaa toiston merkitys. Mitä useammin salasanaa käyttää, sitä helpompi se on muistaa", Kalakoski sanoo.


"Muistin herpaantuminen näkyy erityisesti työelämässä, jossa on nykyään usein paljon keskeytyksiä, hektisyyttä ja hallittavana sirpalemaisia asioita, jotka pitäisi muistaa", Kalakoski toteaa. Hän muistuttaa työmuistin rajallisuudesta. Jos muistettavia asioita on aivan liikaa, jotakin putoaa väistämättömästi pois.



Kalakosken mukaan muistisairaudet ovat harvinaisia työikäisillä, mutta esimerkiksi uupumukseen ja masennukseen liittyy muistin ongelmia, samoin unihäiriöihin.


Jos Matti Laineen pitäisi antaa yksi muistia parantava ohje, se ei ole mikään muistisääntö vaan riittävä palautuminen.



"Liiku, nuku, vietä vapaa-aikaa. Pirteänä ja motivoituneena jaksaa keskittyä  ja asiat jäävät paremmin mieleen. Tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi pitkäaikainen stressi heikentää muistamista, eikä silloin parhaastakaan strategiasta ole juuri hyötyä."


Ihmisen lyhytkestoisessa työmuistissa pysyy kerrallaan keskimäärin kolme asiaa. Pitkäkestoisessa säilömuistissa samankaltaista rajaa ei ole.

Kaikkein tärkeintä Kalakosken mukaan muistamisessa on kuitenkin innostus. "Innostus ei paranna muistamista, mutta sen voimalla jaksaa nähdä enemmän vaivaa muistamisen eteen. Kun huomaa muistavansa, se vahvistaa kokemusta siitä, että hei, minullahan onkin ihan hyvä muisti."




Lähteet: Helsingin Sanomat 6.7.2023, kuvat Pexels ja Pixabay

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus Marja. Nimet valuu kyllä aina päästä, mutta ehkä jännitän uusissa kohtaamisissa tai jännitänkin ja se osaltaan vaikuttaa asiaan. Mutta kasvomuisti on ihan huima, muistan aina kasvot missä olen ne nähnyt. Mutta muisti osaa kyllä olla valikoiva.

    Mies muistaa reitit jonnekin tiettyjen käännöksin, käänny siitä vasemmalle, sitten oikealla ja yrittää näin neuvoa myös mua ajamaan perille. Kun taas täällä toimii visuaalinen muisto ja maamerkit ja niiden avulla suunnistan.

    Sydämellistä joulun odotusta Marja. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tiia. Monet meistä jännittää uusien ihmisten kohtaamista. Lienee yleinen vaiva. Sama minulla kuin sinulla, että kasvomuistini on erittäin hyvä, mutta nimet unohtuu. Moni muukin asia minulta unohtuu, kuten hääpäivä, miehen synttärit. Mies on jo tottunut tähän. Onneksi. Hyvää joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!