perjantai 1. joulukuuta 2023

Kumppaniksi valitaan itsensä kaltainen



 


Meillä on miehen kanssa aika paljon samanlaatuisuutta. Arvot, poliittiset näkemykset, maailmankatsomus, huumori. Temperamentti ei ole saman kaltainen. Minä olen kärsimätön ja nopea, mies taas hidas ja harkitsevainen. Ehkä nämä piirteet voivat tasapainottaa suhdettamme. Minä olen aika lailla murehtija. Mies taas huoleton. Nämäkin piirteet voivat tasapainottaa toisiaan. Kaiken kaikkiaan olen äärettömän tyytyväinen, kun tapasimme opiskelija-aikoihin 30 vuotta sitten. Sain minulle maailman parhaimman miehen.

Kaksi elämänarvoiltaan ja tavoiltaan täysin erilaista ihmistä ei välttämättä saman katon alla kovin kauaa viihdy.


Asiaa on tutkittu jälleen kerran ja aika kattavasti. Nature Human Behaviour-lehdessä ilmestyi äskettäin laaja meta-analyysi pariskunnista ja asioista, jotka heitä sitovat yhteen.


Tutkituista ominaisuuksista lähes 90 prosenttia oli pariskunnille jollain tapaa yhteisiä. Syntymävuodella oli voimakkain yhteys. Ihmiset pariutuvat yleensä ikäistensä kanssa.


Poliittisilla ja uskonnollisilla näkemyksillä oli myös vahva yhteys, samoin älykkyysosamäärällä, koulutustasolla ja juomatottumuksilla. Ihminen todennäköisesti valitsee samalla henkisellä tasolla olevan kumppanin, jolla on samankaltainen maailmankatsomus.


Muun muassa ulospäinsuuntautuneisuudella ei puolestaan ollut juuri minkäänlaista yhteyttä kumppanin valintaan. Tutkimuksen perusteella sosiaalisista tilanteista pitävä ekstrovertti saattaa yhtä todennäköisesti päätyä yhteen omissa oloissaan viihtyvän introvertin kanssa kuin toisen kaltaisensa kanssa.



Ulkoisilla ominaisuuksilla kuten painolla tai pituudella ei ollut kovin vahvaa yhteyttä.


Kiinnostavasti vuorokausirytmi oli yksi harvoja asioita, joissa puolisot voivat usein poiketa toisistaan. Tutkimuksen aineiston perusteellan iltavirkku saattaa siis hyvinkin yleisesti tulla toimeen aamuvirkun kanssa.


Tapa asioista murehtimiseen oli toinen piirre, jossa parisuhteen osapuolet saattoivat olla erilaisia. Yhteyttä voisi tulkita jopa niin, että näissä piirteissä vastakohdat vetoavat - asioita mielessään märehtivä saattaa haluta kumppaninsa olevan huolettomampi.


Tutkimuksessa oli rajoituksensa kuten aina. Aineisto koostui pääosin keskiluokkaisista valkoisista ihmisistä. Lisäksi tutkimuksessa tutkittiin ainoastaan heteroparisuhteita.


Eräs mielenkiintoinen aiempi havainto alkoholista ja parisuhteesta oli että naimisiinmenon myötä miehet keskimäärin vähentävät juomistaan, mutta naisilla se lisääntyy. Avioerossa käy monesti päinvastoin: mies ratkeaa ryyppäämään ja nainen raitistuu.





Lähteet: Helsingin Sanomat 27.9.2023, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!