maanantai 20. maaliskuuta 2023

Uskalla elää omannäköistä elämää



Minulla ikääntyminen on tuonut elämään enemmän itsevarmuutta. Voin olla ehta oma itseni. En välitä enää juurikaan siitä, mitä muut minusta ajattelevat.


Moni on tottunut jopa vuosikymmenien ajan miettimään lähinnä muiden toiveita niin perhe-elämässä kuin työssä, mutta koskaan ei ole myöhäistä opetella kuuntelemaan omia tarpeita.


Mitkä merkit kertovat, että on jättänyt omat haaveet toteutumatta?

Usein tästä kertoo, että on epämääräinen ahdistuksen ja tyyytymättömyyden tunne. Jokin on pielessä, mutta tarkkaa ongelmaa on vaikea osoittaa.


Suhtautumista muihin ihmisiin voi leimata monesti marttyyrius. Tuntuu, ettei koskaan saa samaa kuin muut. Muiden rohkeat ratkaisut saattavat herättää lähinnä kateutta.


Voiko oman tilan ja omien rajojen opetella ottamaan esimerkiksi vielä yli kuusikympppisenä?

Itsensä löytäminen ei ole koskaan myöhäistä. On paljon ihmisiä, jotka kokevat vasta kypsässä iässä pystyvänsä ensimmäisen kerran toteuttamaan omia todellisia toiveita.


Itse asiassa päälle 60-vuotiaan elämäntilanteessa on paljon piirteitä, jotka antavat mahdollisuuden tilaa kuunnella omaa itseään ja omia toiveitaan. Työn vaatimukset eivät enää määrittele aikatauluja. Lapset ovat aikuistuneet. Omat vanhemmat ovat voineet jo olla edesmenneet, joten heitä ei tarvitse enää hoivata.


Miten oma tila on mahdollista ottaa?

Peruskysymys tässä tilanteessa on, mitä minä tarvitsen voidakseni aidosti hyvin.


Vastaaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Aluksi pitäisi tietää, kuka minä olen. Moni on piilottanut omat todelliset tarpeensa ja toiveensa jopa vuosikymmenien ajan jonnekin hyvin syvälle. On täytynyt täyttää läheisten, yhteiskunnan, työn tai jopa markkinavoimien odotukset.


Ihminen saattaa elämänsä loppuun asti yrittää täyttää jopa kauan sitten kuolleiden vanhempiensa toiveita. Tai ehkä omien oikeiden tarpeiden sijalle ovat tulleet autot, kaukomatkat, kesämökit ja muu materia.



Millaisia elämänmuutoksia ihmiset tekevät kypsemmässä iässä?

Sisäisesti merkittäviä muutoksia voivat olla ulkonaisesti pienetkin asiat. Uudet harrastukset. Uudet ihmissuhteet. Uudet riennot.

    

Jotkut alkavat ilmaista itseään taiteen kautta: he vaikkapa maalaavat, musisoivat, kirjoittavat tai näyttelevät. Yleisön eteen uskaltautuminen voi olla merkittävä kokemus.


Tai sitten uusiksi saattaa mennä elämän kantavat peruspilarit, kuten asuinpaikka tai parisuhde. Jotkut voivat löytää tässä elämänvaiheessa sukupuolisuutensa ja seksuaalisuutensa ensimmäisen kerran.


Kuinka päästä alkuun muutoksessa?

Yksi tehokas keino on aluksi kynä ja paperi, joilla voi aloittaa vuoropuhelun itsensä kanssa. Kannattaa kirjoittaa kysymykset ja vastaukset ajan kanssa.


Kysymyksiä muun muassa: Olenko yleensä ottaen tyytyväinen elämääni? Mihin asioihin tarkemmin olen tyytyväinen ja mihin en? Mihin kaipaan muutosta aivan erityisesti? Miten voin saavuttaa muutoksen tai ainakin pyrkiä sitä kohti? Mikä voi estää muutoksen?


Mistä saa tukea?

Hyvän ystävän kanssa puhuminen auttaa hahmottamaan asioita. Psykoterapiakin voi ääritapauksissa olla hyväksi. On myös lyhytkestoisempaa vertaistukea, kuten erilaisia viikonloppukursseja ja muutosryhmiä. Myös aihetta käsittelevän kirjallisuuden lukeminen auttaa muutoksessa.


Minkälaisiin ympäristön reaktioihin kannattaa varautua?

Läheiset luultavasti kannustavat, mutta osa voi myös yrittää lannistaa. Elämänmuutoshan saattaa tarkoittaa, että ympärillä olevat ihmiset joutuvat kohtaamaan ja ottamaan vastuuta jostakin uudesta.


Millainen palkinto oman tilansa ottavaa odottaa?

Todennäköisesti saa ihan uusia elämyksiä ja sisäisesti rikkaamman elämän. Parhaimmillaan saavuttaa tyytyväisyyden ja kiitollisuuden.




Lähteet: ET 2 18.1.2023, kuvat omat



2 kommenttia:

  1. Mahtava aihevalinta jälleen!

    Ihminen kehittyy (onneksi) jatkuvasti. Siksi kannustankin käymään itsensä kanssa usein keskusteluja muun muassa siitä, mitä itse haluaa ja mistä tulee onnelliseksi. Sen jälkeen voi kerätä voimavaransa ja rohkeutensa tehdäkseen itse omalle elämälleen hyviä asioita 💖

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Susanna. Läpi elämän persoonallisuutemme muokkautuu, jos ei aktiivisesti estä sitä tai täytä elämänsä materialla. Kirjoitit hienosti korostaen sitä, mitä itse haluaa ja mistä tulee onnelliseksi. Vuoropuhelu itsensä kanssa voi olla raskastakin, koska on oltava syvästi rehellinen itselleen. Jotkut jopa pelkäävät oman itsensä näköistä elämää, koska ovat tottuneet miellyttämään ja sulkemaan omat toiveet ja tarpeet pois. Sinä olet varmasti rohkea!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!