Meidän rakas Vera-tyttäremme kuoli yllättäen nukkuessaan. Hän oli 22-vuotias molekyylibiologian opiskelija. Terve ja hyväkuntoinen. Kuolinsyytutkimuksessa ei löydetty syytä hänen kuolemaansa. "Syy tuntematon." Teen surutyötä.
Suru on jotenkin tasoittunut. En tunne nyt kauheaa tuskaa ja kauhua. Mutta voi nämä tunteet tietysti palata. Suru aaltoilee.
Uskon, että tuska on tasoittunut senkin takia, että sain lääkkeen paniikkikohtauksiini. Minulla alkoi melkein uusi elämä ilman paniikkikohtauksia. Kun paniikkikohtauksen ääretön kauhu on loppunut, on se vaikuttanut surun muotoonkin.
Olen muistellut paljon Veraa ja ajatellut häntä erilaisissa tilanteissa. Mitä hän sanoisi? Mitä hän tekisi? Miten hän oli yleensä pukeutunut?
Tuosta pukeutumisesta on yksi hassu juttu. Olimme lähdössä Veran kanssa syömään lähimpään kaupunkiin Mikkeliin, jonne on 70 kilometriä. Minulla oli päälläni pitkä collegepusero tai oikeammin mekko. Vera sanoi, että asu on aivan liian arkinen. Kun mennään syömään ulos, täytyy pukeutua hienommin. Niinpä vaihdoin päälle häntä miellyttävän tunikan.
En kirjoittanut tänne blogiin kahteen viikkoon, koska läppärini meni rikki. Sen korjaus kesti kaksi viikkoa - elämmehän Savossa. Täällä tapahtuu kaikki niin hitaasti, ja esimerkiksi hetki tarkoittaa tuntia. On jotenkin tällainen sanonta, josta savolaiset eivät toivottavasti loukkaannu, toivon kovasti niin: kun pohjalaiset ja savolaiset rakentavat taloa. Savolaiset tuumii ja tuumi, kun pohjalaisilla talo on jo valmis. Tai ehkä kaupan ihmisillä oli paljon korjattavaa työn alla, ja siksi läppärin korjaamiseen meni aikaa. Todennäköisesti näin.
Vähän noloa kertoa, miten läppäri meni rikki. Luen illalla kauan ja sen jälkeen saatan katsella Yle Areenan tai Netflixin sarjoja ja elokuvia sängyssä maaten läppäri sylissä polviin tukeutuen. Yksi iltayö sitten heräsin räsähdykseen. Olin nukahtanut läppäri sylissä ja se putosi. Sen toinen takakulma aukesi ja se oli käyttökelvoton.
Suoratoistopalvelut ovat minulle kuin unilääkettä. Kun luen kirjaa, en yhtäkkiä nukahda. Vaan kun uni alkaa tulla, panen kirjan syrjään.
Minulle on tosiaan erittäin, erittäin hyvää unilääkettä nuo suoratoistopalvelut. Nukahdan melkein aina, mutta yleensä havahdun yöllä, ja panen läppärin pöydälle. Nyt ei siis käynyt siten. Aion jatkossa laittaa tyynyjä lattialle, jotta jos se putoaa, ei mene enää rikki. Tai mistä sitä tietää.
Kun läppäri oli rikki, tunsin melkein vieroitusoireita siitä, etten voinut olla blogissa ja toisten blogeissa, ja kirjoittaa. Piti kovasti keksiä muuta tekemistä. Hyvää oli se, että sain talon ja saunan kunnolla siivottua. Leivoin pullia ja kakkuja pakkaseen. Lenkkeilin kauan aikaa, tein lumitöitä, kannoin polttopuita uuneihin saavilla ja lämmitin uunit ja luin. Ja niitä tavallisia kotihommia, ruoan laittoa ja pyykkäystä...
Aloin myös kuunnella äänikirjoja puuhatessani. Eihän se tavallista lukemista päihitä mitenkään. Kuunnellessa ei muun muassa näe tekstin lauserakenteita, ja se on paljon passiivisempaa kuin kirjan luku. Mutta on sillä paikkansa, ja on upeaa kuunnella kirjaa siivotessa ja muissa kotitöissä.
Olen lukenut paperikirjana viime aikoina: Siri Hustvedetin Kesä ilman miehiä-romaanin, samoin Margaret Atwoodin romaanin Uusi maa. Donna Tartin Tiklin. Atwoodin romaani Uusi maa on yksi osa dystomiaromaaneista. Surrealistisista, absurdia, länsimaista elämäntapaa ja muun muassa naisen asemaa kritisoivaa. Ne ovat lisäksi juonivetoisia, ja ei malta lopettaa lukemista. Siri Hustvedt kirjoittaa kaunista virkettä, ja hänen romaanissa oli ihastuttavia vanhoja naisia. Donna Tartin Tikli on muun muassa romaani oman tien löytämisestä, ja se on kaunista aistivoimaista kieltä, mutta paikoin raskaslukuista. Paljon muutakin näistä voisi sanoa.
Äänikirjana olen kuunnellut Ian Mc Ewanin Opeukset-romaanin, mikä sopikin hyvin äänikirjaksi, kun siinä on lyhyttä lausetta ja hyvin selkeä juoni. Lisäksi luin vuonna 2018 Nobelin palkinnon saaneen Olga Tokarczukin romaanin Päivän talo, yön talo, mikä on hyvin monitahoinen ja vaikeakin romaani: unia, realismia, legendoja...
Lukeminen on käynyt melko hitaasti, koska on tullut ikänäkö. Tänään perjantaina sain viimeinkin lukulasit, ja kirjojen teksti näkyy nyt ihanan selvästi!
Lokoisaa viikonloppua kaikille!
Kauniit kuvat!
VastaaPoistaMahtavaa, että paniikkihäiriösi on saatu aisoihin 🥰.
Ihanaa maaliskuun jatkoa!
Kiitos kommentistasi Susanna. On tosiaan ihan mahtavaa, ettei paniikkikohtaukset enää vaivaa. Sinullekin kaunista kevättalvea!
PoistaHienoa että vointisi on parempi. Minä puolestani "luen" kaikki kirjat nykyään äänikirjana ja illalla on mukava rauhoittua (ja välillä nukahtaakin) kirjan kuunteluun. Joitakin kohtia saattaa jäädä kuulematta, mutta ei haittaa. Ja voihan kirjaa kelata taaksepäin jos haluaa.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua sinulle!
Kiitos kommentistasi Kristiina K. Äänikrjat ovat tosiaan käteviä. En ihmettele yhtään, että kuuntelet vain niitä. Kun nukahtaa kesken kuuntelun - jota minulle käy usein - kirjaa voi kelata taakse päin. On tuo nykytekniikka vain niin ihmeellistä.
VastaaPoistaHyvä kuulla Marja, että lääkkeet ovat auttaneet ja kauhu on ainakin poissa vaikka suru on varmasti silti läsnä tiiviinä kaikessa.
VastaaPoistaKurjaa kuulla tuosta läppäristä ja täällä on kerran koira kaatanut kynsilakanpoistoainetta uuden läppärin päälle, luojan kiitos kotivakuutuksen. Joskus olen astunut rillien päälle, kuten tässä pari viikkoa sitten.
Kiva, että läppäri on takaisin ja omat rutiinit.
Aurinkoista viikonloppua. <3
Kiitos Tiia kommentistasi. Vähän huvitti tuo koiran kaataminen kynsilakanpoistoainetta uuden läppärin päälle. Anteeksi huvitukseni. On todellakin kauhu väistynyt kiitos lääkityksen paniikkikohtauksiin. Suru on varmasti mukanani loppuelämän. Minulla on silmälaseissa se ongelma, että ne tuntuu olevan aina hukassa.
PoistaLukulaite tai tabletti helpottais kirjojen lukua. E-kirjat kun voi näytöllä suurentaa niin että teksti on isompaa ja varmasti näkee vaikka ilman laseja.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Anonyymi. En ole tiennytkään, että E-kirjat voi näytöllä suurentaa tarvittavaan. Minä luen vain paperikirjoja, joita on nyt huomattavasti nopeampi lukea pluslaseilla.
PoistaHelpottavaa kuulla, että lääkkeistä on ollut paniikkikohtauksiin. Suru varmasti aaltoilee, onneksi saat välillä tyyntä myrskyjen keskelle.
VastaaPoistaMinulla on samanlaisia mieltä rauhoittavia rutiineja: katson sarjoja, luen ja kuuntelen kirjoja. Oikeata kirjaa ei voita mikään. Juuri tuo lauserakenteiden lukeminen ja näkeminen on yksi juttu, jota ei tietysti kuuntelemalla saa. Jotkut kirjat dooivat kuunteluun hyvin, esim.jännärit mielestäni.
Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Miten voimakas on surun aallokko, sitä en vielä tiedä. On totta, että ehtaa paperikirjaa ei voita mikään. Lauserakenteet romaanissa ovat minulle tärkeitä. Niistä voi oppia jotakin. Jännärit tosiaankin luulisi sopivan äänikirjaan, mutta minä en ole niistä kiinnostunut. Uni tulee hyvin, kun aluksi katsoo sarjoja tai elokuvia. Nukahdan yleensä jo tässä vaiheessa. Kirjoja luen alkuillasta ja aivan lopuksi saatan kuunnella äänikirjaa.
VastaaPoista