Kohtuullistaminen ei tarkoita laiskottelua tai vastuun pakoilua, vaan sitä, että osaa päästää irti epärealistisista tavoitteista ja keskittyä tasapainon löytämiseen. Se on hyvinvoinnin perusta.
Jos itsensä puskee äärirajoille yhdellä saralla, se vie aikaa ja energiaa muilta tärkeiltä asioilta.Olipa se hyvin tärkeä juttu mikä tahansa:työ, perhe, liikunta, intohimoinen harrastaminen, syömiskuviot tai ihmissuhdekiemurat.Hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeä löytää tasapaino kaikkien itselle tärkeiden asioiden välillä, sanoo terveyden edistämisen asiantuntija Anu Kangasniemi Likesiltä.
Harvoin työlleen omistautunut ihminen on tyytyväinen. Työ on monelle aikuiselle tärkeä arvo mutta niin ovat perhe ja terveyskin. Jotta työ ei veisi kaikkia voimia pitää osaa mukauttaa omaa arkea niin, että riittää aikaa ja jaksamista myös esimerkiksi läheisille ja harrastuksille.
Minut seuraava taulukko sai miettimään elämääni. Mikä on loppujen lopuksi tärkeää? Mitkä ovat tärkeimmät arvoni, asiat joita pidän tavoittelemisen arvoisina?
"Askelia kohti tasapainoa:
1. Tunnista arvosi
Kirjoita itsellesi tärkeitä arvoja ylös siinä järjestyksessä, kun ne pulpahtavat mieleesi. Monille tärkeitä arvoja ovat esimerkiksi työ, lapset, ystävät, parisuhde, liikunta, terveellinen syöminen, lepo, harrastukset, itsensä kehittäminen ja uudet kokemukset.
2. Laita järjestykseen
Pohdi arvojasi ja aseta ne tärkeysjärjestykseen. Mieti siis, kuinka tärkeää oman hyvinvointisi kannalta listaamasi arvon toteutuminen on. Jos esimerkiksi perhe on sinulle kaikkein tärkein arvoa, laita se ykköseksi. Jos heti seuraavana tulee työ, se on kakkonen.
3. Miten menee?
Mieti rehellisesti, kuinka hyvin kunkin arvon edistäminen toteutuu arjessasi, Jos esimerkiksi parisuhde on tärkein arvosi, mutta et käytännössä tee mitään kumppanin etsimisen hyväksi tai tapaat puolisoasi vain aamukahvipöydässä, parisuhteen arvo ei toteudu.
4. Laadi tavoite
Keskity erityisesti niihin arvoihin joiden arvostuksen ja käytännön toteutumisen välillä on suuri haitari. Mitä voisit tehdä asian parantamiseksi? Esimerkiksi erittäin tärkeäksi nostettu perhearvo voisi toteutua paremmin niin, että jättäisit työkännykän eteiseen ja olisit läsnä kotiväen kanssa illat.
5. Asia kerrallaan
Muutosten tekeminen vaatii sitkeyttä ja kärsivällisyyttä. Vaikka tulokset eivät näy heti, pienistä puroista kasvaa iso virta, joka hiljalleen vie kohti omannäköistä parempaa elämää. Pienten tekojen lisäksi psykologiset tekijät, kuten joustavuus, motivaatio ja kyky säädellä omaa käyttäytymistä ratkaisevat onnistumisen."
Lähteet: Hyvä terveys 3/21, kuvat omat
Ihanat keväiset kuvat.
VastaaPoistaIkääntymisen hyvä puoli on se, että on jo oppinut laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.
Etenkin tuo "asia kerrallaan kohti omannäköistä elämää" kuulostaa korvissani hyvältä neuvolta.
Hyvää sunnuntai-iltaa Marja!
Kiitos kommentista Kirsti. Olen vähän etuajassa keväässä. On hienoa, että osaat laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja toimia sen mukaisesti.
VastaaPoista