Siinäpä vasta suuri kysymys. Minä puhuisin tyytyväisyydestä omaan elämään. Olen kai onnellinen - noin yleensä. Vaikka elämään liittyy vastoinkäymisiä ja surua. Niistä pääsee yleensä ajan kanssa eroon. Eikä onni ole kadonnut minnekkään. Poikkeuksen tekee niin pahat traumat. Joista ei pääse yli ja eteenpäin. Mutta ihminen voi oppia elämään traumansa kanssa.
En kaipaa onnellisuuteen pinnallista rahan ja omaisuuden saamista. Raha kai niin sanotusti rauhoitta. Mutta mitään emme voi viedä hautaan mukanamme. Minä kaipaan syvällisempää, sisäistä onnea. Joka muun muassa olisi tasapainoa, terveyttä, hyviä ihmissuhteita.
Onnellisuutta on kolme eri lajia.
Psykologinen immuniteetti.Se tarkoittaa ihmisen taitoa suojella itseään vaikeissa tilanteissa. Se on onnellisuuden kulmakivi.
Lyhytkestoinen onnellisuus. Se tarkoittaa onnen tunnetta, kun olemme onnistuneet jossakin meille tärkeässä asiassa.
Pitkäkestoinen onnellisuus. Se tarkoittaa kokonaisvaltaista onnea ja siihen liittyy tyytyväisyys omaan elämään.
Oma koti kullan kallis.
Monen ihmisen onnellisuus liittyy tulevaan. Sitkun ajatteluun. Muun muassa jos saisin tuon asunnon, hyvän ihmissuhteen, voisin matkustaa mielin määrin. Olisin vasta silloin onnellinen.
Ehkä avain onnellisuuteen on se, että unohtaa onnen tavoittelun kokonaan. Onnellisuus lisääntyy, kun lakkaa ajattelemasta sitä. Tutkimusten mukaan onnellisuuden pitäminen tärkeinpänä elämässä voi lisätä stressiä. Liika tavoitteellisuus ei ole hyväksi.
Onnellisuutta voi myös lisätä ihan käytännön toimin.
- Hoida itseäsi.Hyvät rutiinit esimerkiksi kunnon uni, liikunta tai muut mielekkäät harrastukset voivat lisätä lyhyt- ja pitkäkestoista onnellisuutta.
- Keskity täysin. Mikä tahansa keskittymistä vaativa toimi on hyvästä. Olisi se sitten vaikka tanssiharrastus tai käsityöt.
- Harjoita hyveitä. Ystävällisyys, kiitollisuus lujittavat ihmissuhteita ja lisää omanarvontuntoa.
Oletko sinä onnellinen? Tai tyytyväinen elämääsi?
Lähteet: Hyvä terveys 2/2017, kuvat omat