Nuorena olin nuori, vihainen nainen. Niin kuin monet muutkin ovat teini-iässä olleet. Aikuisena tunnen joskus vihaa, kun riitelemme mieheni kanssa. Astiat lentelevät. Muuallakin kuin vain kotona tunnen vihaa - ja näytän sen -, jos minua kohdellaan kaltoin.
Tutkijat ovat päätyneet siihen. Että pitäisi puhua vihan tunteiden perheestä, koska vihasta on monta muunnelmaa. Lievä ärtymys. Viha. Raivo. Viha voi esiintyä myös monen muun tunteen kanssa. Kateus on vihan ja ihailun yhdistelmä.
Aggressiolla tarkoitetaan vihan sävyttämää toimintaa. Miehet käyttävät enemmän suoraa aggressiota. He esimerkiksi puhuvat suunsa puhtaaksi. Naiset suosivat epäsuoraa aggressiota. Selän takkana puhumista. Mykkäkoulua. Syrjimistä.
Puhutaan myös passiivis-aggressiivisesta käytöksestä. Siinä kätketään vihamielisyys niin, että alainen käyttäytyy nöyrästi eikä kuitenkaan puhu esimerkiksi esimiehelleen. Hän ilmaisee vastalauseensa heittäytymällä avuttomaksi tai tekemällä työnsä hitaasti.
Vihan tunteella on myös myönteisiä puolia. Se energisoi ihmisen. Ja tuo toimintaan päättäväisyyttä ja aloitekykyä. Itsensä puolustaminen kaltoinkohtelulta ja hyväksikäyttämiseltä vaatii vihan ilmaisemista.
Laaja-alaisemmin viha voi saada ihmisen toimimaan tasa-arvoisemman ja suvaitsevaisemman yhteiskunnan puolesta.
Aggression purkaminen voi tuntua helpottavalta, koska vihan hillitseminen on raskasta. Mutta on väärin väittää. Että patoutunut viha purkautuisi hallitsemattomasti. Paljon yleisempää on, että vihan ilmaiseminen lietsoo vihan tunnetta. Muun muassa lievänä närkästyksenä alkanut tunne voi muuttua raivoksi. Kun ihminen pääsee vauhtiin moittiessaan närkästyksen kohdetta.
Oikealla tavalla ilmaistu viha voi antaa voimaa ja jopa parantaa ihmissuhteita.
Vihastuminen nostaa verenpainetta ja sykettä. Myös välittäjäaineiden noradrenaliinin ja adrenaliinin pitoisuutta aivoissa. Epämiellyttävä tunne vaatii toimimaan. Sen viesti on, että jonkin pitää muuttua. Viha voi antaa voimaa ja rohkeutta tarttua ikävään asiaan.
Parisuhteessa usein suuttumus tuo esiin, mikä suhteessa ei toimi. Kumppanilla on mahdollisuus muuttaa käytöstään. Vihan kätkeminen voi aiheuttaa kommunikaatio-ongelmia ja masennusta. Masennusta määritellään usein itseä kohtaan käännetyksi vihaksi.
Vihan tunteiden taustalla on usein muitakin tunteita - pelkoa, häpeää, syyllisyyttä. Nämä tunteet kertovat jostakin. Pysähtymällä vihan äärelle ihminen voi oppia tuntemaan itseään paremmin.
Minkälaisista asioista sinä tunnet vihaa?
Lähteet: omat, Kauneus&terveys 16/2018, kuvat omat
pidätetty viha vain saa ihmisen kärsimään. Kunpa ihmiset oppisivat puhumaan rakentavasti toisilleen. On niin monta eri tapaa ilmaista asiansa.
VastaaPoistaSydämellistä tiistaita Marja. <3
Kiitos Tiia kommentista. Pidätetty viha kääntyy ihmistä itseään vastaan ja voi pitkään jatkuessaan johtaa masennukseen. Niin, kunpa ihmiset osaisivat käsitellä vihaa rakentavasti. Minä en osaa taltuttaa mitenkään lyhytaikaisia vihanleimahduksia. Kun riidellessä heitän astioita, en kuitenkaan ikinä tähtää mieheen vaan seinään. Kivaa tiistai iltaa sinulle!
PoistaPadottu vihahan se pahinta on, jotkut pitävät itseään jonkinlaisina hyviksinä kun patoavat vihaa.Jos tunnet raamattua niinJeesuskin vihastui ja tyhjensi temppelin kauppiaista ja rahan vaihtajista ja kuitenkin oli itse rakkaus. Luulen tietäväni että mitä vihan kätkeminen saa aikaan, lapsena ja nuorena olin se kiltti tyttö ja jotkut ovatkin ihmeissään kun en välttämättä olekkaan samanlainen enää mutta tämä elämän oppikoulu on jotain opettanut. Mukavaa päivänjatkoa sinne :-)
VastaaPoistaKiitos Pihakeiju kommentistasi. Tunnen tuon temppelin tyhjentämistapauksen. Jeesus vihastui, riehui, kaatoi pöytiä nurin. Silti Jeesus on rakkaus.Minusta tarinan opetus on nimenomaan se, ettei oikeutettua vihaa saa padota vaan antaa sen räiskyä mutta ei koskaan väkivaltaisesti. Me taidamme kaikki muuttua elämän koulussa.Anna toisten olla vaan ihmeissään. Hyvää tiistai iltaa sinulle!
PoistaOn outoa itselleni todeta, että en osaa vihata, vihainen kyllä osaan olla tai loukkaantunut. Loukkaaja on minulle vähän aikaa kuin ilmaa. Niin kävi puolisolle tänään joka ei halunnut jatkaa aloittamaani keskustelua talon myyntiin laittamisesta. Aion pitää mykkäkoulua ainakin tämän päivän...
VastaaPoistaKiitos AnneliPunneli kommentistasi. Tuskinpa kukaan jaksaa elää koko ajan vihaten.Tai mistäpä minä tiedän. Hetken kestävässä tunteessa ihminen voi olla vihainen. Mutta tunteet menee ja tulee.Olemme päivän aikana lukemattomien tunteiden vallassa. Olet mykkäkouluihmisiä. Minun itsehillintäni ei ole koskaan taipunut siihen. Vaikka yritetty on!! Mukavaa tiistai iltaa sinulle!
PoistaLuulen, että patoutunut aggressio kääntyy itseä vastaan ja pitkään jatkuessaan sairastuttaa.
VastaaPoistaVihastumisensa voi ilmaista monella tavalla. Pääasia, ettei vahingoita toista. Itse kärsin aikoinani enemmän kuin riidasta, perheen aikuisten mykkäkoulusta ja päätinkin, etten koskaan itse mökötä. Vaan kuinkas kävikään?
Hyvää päivän jatkoa Marja!
Kiitos Kirsti kommentista.Olen tuosta vihan kääntymisestä itseä päin samaa mieltä. Yleisin sairaus on masennus.Lapsuudenperheessäsi osattiin pitää mykkäkoulua. Etkä sinä selviytynyt sen poisoppimisessa. Minä olen omaksunut suoraan lapsuudenperheeni riitelymallin. Kun äiti tulistui, hän otti sen minkä käteensä sai ja heitti isää. Isä luippasi karkuun. Minä en tähtää astioilla ikinä miestäni vaan heittelen niitä seinään.Ihanaista lomaa teille!
VastaaPoista