Kun luin tämän uutisen. Ajattelin, eikö ihminen saa olla missään rauhassa. Terveysongelmat uhkaa aina. Luulisi, että edes kohdun lapsiveden lämmössä uinuva sikiö olisi turvassa. Se on aina tiedetty, että päihteet ja tupakka ovat pahaksi sikiölle. Mutta kaikki tämä muukin.
Ensiksikin äidin raskausajan masennuksella ja ylipainolla on selvä yhteys lapsen terveysongelmiin. Ylipainoon. Astmaan. Diabetekseen. Sydän- ja verisuonisairauksiin. Allergiaan. Psyykkiseen oireiluun.
Nämä yhteydet on todeksi havaittu monissa tutkimuksissa.
Se ei ole tiedossa, miksi raskausajan masennus ja ylipaino aiheuttavat lapselle sairauksia. Oletetaan, että jokin masennuksessa ja ylipainossa muuntaa lapsen sikiöaikaista ympäristöä eli kohdun lapsivettä huonommaksi.
Sikiöaika on hyvin omanlaisensa kehitysvaihe. Pienetkin muutokset ympäristössä vaikuttavat lapsen kehitykseen.
On tutkittu myös äidin raskausajan stressiä ja sen yhteyttä sikiön hyvinvointiin. Stressaantuneen äidin elimistössä olevat stressihormonit voivat olla haitaksi sikiölle. Kun niitä on hyvin suuria määriä elimistössä, ne siirtyvät myös hyvin suurina annoksina sikiöön ja vaikuttavat sikiön kehitykseen.
Raskausajan masennus pitäisi tunnistaa ja sitä pitäisi hoitaa. Kaikki varmaan tietävät synnytyksen jälkeisen masennuksen. Mutta raskausajan masennuksesta ei yleensä kirjoiteta tai puhuta.
Yksi hoitotapa masennukseen voisi olla, että se tunnistettaisiin jo neuvolassa. Vaikka erilaisilla kyselyillä ja muilla tutkimusmenetelmillä. Sitten äiti saisi nopeaa hoitoa ja niin lapsi ehkä säästyisi vammoitta.
Mitä ajatuksia sinulla heräsi jo sikiöajan aiheuttamista terveysongelmista?
Lähteet: Helsingin Sanomat 8.11.2018, kuvat Pixabay
Uskon että vaikutusta on sikiön terveyteen sillä miten äiti on kehoaan kohdellut raskausaikana esim.raskausajan tupakoinnilla on seuraus että lapsi on pienempi ja huumeäidin lapsi taas narkomaani. Uskon myös että äidin raskausaikainen ravinto ja mielenterveysongelmat myös vaikuttavat sikiön kehitykseen. Hyvää keskiviikkoa Marja :-)
VastaaPoistaKiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Raskausaika on herkkää aikaa. Uskon, että äidin stressi varmasti vaikuttaa sikiöön puhumattakaan tupakoinnista ja päihteistä.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTotta ihan varmasti. Toisaalta oman tyttären sydänvialle ei ole mitään syytä, Suomessa syntyy n. 500 sydänlasta vuodessa, ilman minkäänlaista syytä.
VastaaPoistaIhanaa päivää Marja <3
Kiitos, Tiia, kommentistasi. Eipä varmaan tyttäresi sydänvialle ole mitään syytä. Oli varmasti tosi raskasta aikoinaan kuulla sydänviasta. Onneksi lääketiede on kehittynyttä ja pystyy auttamaan.
PoistaOlen kantanut syyllisyyttä lasteni munuaissairauksista oman raskaudenaikaisen verenpaine- ja nesteenpoistolääkitysten vuoksi. Lääkärit hoitivat minua sen ajan menetelmillä, eikä tullut mieleenikään kyseenalaistaa niitä. Se on kumma, että itsensä syyllistää, vaikken syyllistä lainalasteni alkoholisti- tai huumevanhempia.
VastaaPoistaKaikkea ihanaa iltaasi Marja <3
Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Turha sinun on itseäsi syyllistää, jos lääkärit määräsivät sinulle noita lääkkeitä. Näin on ehkä helppo sanoa. Kun äidin sydämeen mahtuu monta tunnetta aivan pakahdukseen saakka. Hyvää iltaa sinulle!
VastaaPoista