Tämä koskee myös omaa miestäni. Minun pitää naputtaa ja pitkään ennen kuin saan hänet menemään lääkäriin. Vakio vastaus on aina: Katsotaan nyt ensin, kyllä sinne myöhemminkin ehtii.
Sanotaan, ettei suomalainen mies mene lääkäriin kuin vasta pää kainalossa. Tai ambulanssissa suoraan sydämen pallolaajennukseen. Miehisyyden mitta on se, että ei itke "eikä mene ihan turhaan lääkärille".
Naisilla oli viime vuonna lääkärikäyntejä 55 prosenttia enemmän kuin miehillä. Me naiset hoidatamme miehiä kahta kertaa useammin muun muassa verenkiertoelinten ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Samaan aikaan miehet kuolevat selvästi useammin kuin naiset sydän- ja verisuonisairauksiin.
Miehet torjuvat usein epämääräiset oireet. Kiristelevät hampaitaan. Kyllä tämä kestetään. Miehille on helpompaa mennä lääkärille näyttämään vaikka rikkinäistä olkapäätä. Joka osoittaa, että mies on urheillut tai tehnyt töitä.
Mahdollisesta sairaudesta puhumista vaikeuttaa se. Että miehet käsittelevät ongelmiaan mieluummin toiminnan kautta. Esimerkiksi avioeron jälkeen mies saattaa yltyä ryypiskelemään ja retostelemaan. Kun nainen puhuu tilanteesta ystävien kanssa.
Yksi syy siihen että naiset käyvät useammin lääkärillä on se, että he ovat tottuneet käyttämään terveyspalveluja. Naiset käyvät nuoresta pitäen melko säännöllisesti gynekologilla ja ovat raskauden aikana terveyspalvelujen ahkeria käyttäjiä. Naisille tehdään myös ennalta ehkäiseviä kohdunsuun ja rintasyövän seulontoja. Miesten terveyttä vaalitaan usein vain armeijaan asti. Sitten he ovat omillaan. Eivätkä "juokse lääkärissä yhtenään".
Kaikkien yli 40-vuotiaitten olisi hyvä käydä terveystarkastuksessa vuosittain. Näin ei miehet tietystikään toimi. Saati että seuraisivat aivan oma-aloitteisesti esimerkiksi verenpainettaan.
Voi noita meidän karskeja miehiä. Joita me naiset rakastaisimme vikoineen ja sairauksineen.
Lähteet: Helsingin sanomat 5.4.2018, kuvat Shutterstoc, Pixabay