Anteeksiantaminen ei mitätöi koettua vääryyttä, vaan tarkoittaa irtipäästämistä. On hyvä taito osata vaihtaa viha rauhaksi. Kauna ja katkeruus voivat myrkyttää elämää, koska ei haluta, osata tai uskalleta antaa anteeksi.
Anteeksianto saattaa olla yllättävän vaikeaa. Pohjimmiltaan se on irti pääsemistä.
Palkintona helpotus
Jokainen kohtaa joskus ilkeitä sanoja tai kurjia tekoja. Viha nousee pintaan, ja tekisi mieli antaa samalla mitalla takaisin. Kosto ei kuitenkaan kannata.
Tutkimusten mukaan anteeksi antaminen voi vähentää vihaisuutta ja loukkaantumisen tunnetta. Kaunan ja mielipahan laantuessa apeus hälvenee ja stressi pienenee.
Kun mieleen raivautuu tyhjää tilaa, myötätunnon ja itsevarmuuden tunteet valtaavat alaa. Tämän vuoksi anteeksiantaminen parantaa ihmissuhteita ja terveyttä.
Kun uskaltaa päästä irti loukkaantumiseen liittyvästä surusta ja negatiivisista tunteista, ne eivät vie enää voimia. Mieli on iloisempi, kevyempi, ja ymmärtää, että jokainen tekee joskus virheitä.
.
Anteeksiantamiseen voi liittyä vahvasti helpotuksen tunnetta. Tuntuu vapauttavalta kyetä asettumaan toisen asemaan.
Jotain hampaankolossa?
Voit pahoittaa mielesi esimerkiksi työkaverin puhuessa tosituvasti päällesi kokouksessa. Hän ei huomaa innostuessaan tallovansa.Hänet voi kuitenkin vaatia tilille teostaan.
Perhe-elämässä kumppanin jatkuva älylaitteiden räplääminen voi satuttaa syvästikin. Silloin kannattaa uskaltaa kertoa harmistumisesta. Toisen "anteeks, joo, joo" mutinat eivät riitä pahoitteluksi, vaan kännykkä on pantava keskustelun ajaksi sivuun. Tällöin toisella on mahdollisuus aidosti ymmärtää arkisen tapansa loukkaavan ja toisen hyväksyä vilpitön anteeksipyyntö, eikä tukalaan tilanteeseen jäädä jankkaamaan ilman konkreettista muutosta.
Ennen kuin anteeksi antaminen voi olla mahdollista, vääryyttä kärsineen pitää tulla kuulluksi.
Ei väkisin vaan tunnustellen
Anteeksi antamisen helppous riippuu asian laadusta ja vakavuudesta. Kotona hujan hajan jätetyt kengät voivat ärsyttää, mutta siivottomuus on melko helppo antaa kumppanille anteeksi. Sen sijaan pettämistä parisuhteessa on vaikea tai jopa mahdoton antaa anteeksi, vaikka kuinka antaisi asian käsittelylle aikaa ja kovasti yrittäisi.
Väkisin ei voi antaa anteeksi. Siihen ei kannata edes pyrkiä. Hyvin voimakasta loukkaantumisen kokemusta ei ehkä pysty antamaan anteeksi, eikä aina pidäkään. Esimerkiksi väkivaltaa ei voi antaa anteeksi, mutta sitä olisi hyvä käsitellä, jotta kokemuksen kanssa on mahdollista oppia elämään.
Anteeksiantamisen taito ei kehity itsestään, mutta jokaisen ikävän tilanteen tai tapahtuman selvittäminen on askel kohti parempaa kykyä joustaa ja antaa anteeksi.
Lähteet: Hyvä terveys 2/21, kuvat omat