Melkein kaikilla meistä on tuttavapiirissä ihmisiä, jotka käyttäytyvät normista poikkeavasti. Osa meistä tunnistaa itsessäkin piirteitä, jotka hankaloittavat elämää. Yleensä ihminen ei hae apua persoonallisuuden pulmiin vaan esimerkiksi masennukseen ja ahdistukseen.
Persoonallisuushäiriöstä käytettiin usea vuosikymmen sitten sanaa luonnevika. Mielenterveyden häiriöt luokitellaan vaikeusasteen mukaan neurooseiksi, mielialahäiriöiksi, persoonallisuushäiriöiksi ja psykooseiksi.
Seuraavaksi muutamia erilaisia persoonallisuushäiriöitä:
Epäluuloinen persoonallisuus
Ihminen tuntee, että toinen tekee hänelle pahaa. Hän uskoo, että maailmaan ja muihin ei voi luottaa, ja hän ajattelee aidosti olevansa uhattuna. Hän tuntee syvää ja laaja-alaista turvattomuutta ja epäluuloa muihin ihmisiin.
Estynyt persoonallisuus
Ihminen kokee olevansa epäkelpo ja huono ihminen. Hän on voimakkaan estoinen ja kärsii jatkuvasta riittämättömyyden tunteesta. Hän on erittäin yliherkkä kaikesta itseen kohdistetusta arvostelusta.
Eristäytyvä persoonallisuus
Ihmisellä on tunteiden ilmaisun tai mielihyvän kokeminen erittäin rajoittunutta. Eristäytyvälle persoonallisuudelle on yleistä laaja-alainen vetäytyminen ihmissuhteista. Hän voi elää erakkoelämää.
Pakko-oireinen persoonallisuus
Ihminen kehittää helposti pakkotoimintoja- ja ajatuksia. Pakko-oireet ovat sisäisen ahdistuksen hallintamekanismeja , joista hän ei kykene luopumaan. Vaativat piirteet voivat johtaa uupumiseen.
Pakko-oireisella on korostunut täydellisyyden ja kontrollin tarve joustavuuden ja avoimuuden kustannuksella. Hän keskittyy korostuneesti sääntöihin ja aikatauluihin ja omistautuu työlle harrastusten ja ystävyyssuhteiden kustannuksella.
Epävakaa persoonallisuus
Ihminen voi saada hallitsemattomia vihanpurkauksia ja tuntee niiden jälkeen katumusta ja pelkää hylätyksi tulemista. Hän saattaa myös käyttäytyä itsetuhoisesti.
Hänellä on impulsiivista käyttäytymistä sauraamuksista riippumatta. Hän ottaa riskejä: pelaamisessa, riskiseksissä, lohtushoppailussa. Hän myös uhkailee ja hakee huomiota, mikä voi johtaa todellisiin vaaratilanteisiin.
Huomionhakuinen persoonallisuus
Huomionhakuiselle persoonalle on tyypillistaä korostuneet dramaattinen tai teatraalinen tunteiden ilmaisu ja huomionhakeminen. Hänellä voi olla myös ulkonäön ylikorostumista, ja tilanteeseen sopimatonta, seksuaalisesti viettelevää käytöstä.
Ihminen saattaa vältellä tavallista elämää, ottaa seksuaalisia riskejä, shoppailee ja juhlii holtittomasti.
Narsistinen persoonallisuus
Arkikielessä narsismiin liitetään itsekeskeisyys, itserakkaus ja omahyväisyys.
Narsisti kohottaa itsensä muiden yläpuolelle, uskoo olevansa erityinen, ensiluokkainen hyvä tyyppi ja ajattelee, etteivät säännöt koske häntä.
Hän käyttää ihmisiä hyväkseen ja kokee muut hänen ylemmyyttään ihailevina.
Narsisimiin liittyy myös empatian puute. Narsisti ei käsitä muiden tunteita, eikä pysty tunnustamaan omia heikkouksiaan. Hän ei kykene myöntämään olleensa väärässä. Syyllisyydentunteet ovat vähäisiä.
Lähteet: IL lifestyle mieli, kuvat omat