keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Minä 50 ja risat. Mitä nyt?





Lähtökohta tämä.  Vaihdevuodet lähestyy huimaa vauhtia. Ja
viimeistään viisikymppisenä pitäisi oppia olemaan terveen itsekäs. Huolehtia ja hoitaa myös  itseään.

Takana on reilut parikymmentä vuotta muista, perheestä huolehtimista. Lisäksi työ.


Siiten kun vaihdevuodet räpsähtävät päälleni, ne saattavat verottaa jaksamista, sillä usein ne heikentävät unta. Tämä lisää väsymystä ja stressiä.

Nuoruuden perään on enää turha haikailla. Enkä haikailekaan. Hyväksyn ikäni, ryppyni, pulskistuneen vartalon.

Mennään eteenpäin. Välillä taaksepäin. Mutta mennään.


Vaihdevuosiin tulee kuulumaan muun muassa ihon kuivuminen ja kimmoisuuden väheneminen. Seksuaalinen halu voi myös vähentyä, kun sukupuolielinten limakalvot kuivuvat.


Lisäksi estrogeenin väheneminen lisää riskiä verenkiertosairauksiin. Esimerkiksi kolesteroliarvojen nousuun. Luuston tiheys heikkenee. Lihasmassa vähenee. Kuumat aallot ja mielialan heilahtelut kiusaavat. Kaikki saattaa välillä kiusata. Vain kymmenellä prosentilla naisista ei ole häiritseviä vaihdevuosioireita. 

Onnekkaita he.


Mitä nyt? Jos tuntee itsensä hyväkuntoiseksi, se näkyy ulospäinkin. Viimeistään nyt kannattaisi alkaa liikkua, koska se helpottaisi vaihdevuosioireita ja parantaisi unta.

Minä olen onneksi liikkuvaa sorttia jo valmiiksi. 

Mutta miksi pitäisi olla valmiiksi. Valmis.

Hemmetin keskeneräinen noin yleensä ottaen olen. 

Mutta myös oma aika on tärkeää. 

Itsehuollon voi aloittaa karsimalla elämästä pois töitä ja velvollisuuksia, jotka eivät oikeasti ole vain omalla vastuulla. 

On otettava elämänhallinta omiin käsiin.


Myös palautuminen töistä heikkenee vaihdevuosiaikana.

Silti monet naiset jatkavat kovaa tahtia töissä ja lyövät laimin itsestä huolehtimisen.

Tulevia vuosia ajatellen olisi  viisasta panostaa palautumiseen. 


Kun kotona pesä tyhjenee. Se vetää mielen haikeaksi. 

Mutta nyt voi miettiä omia unelmiaan ja elämäänsä.

Ja alkaa toteuttaa itseään.

Onko sinulla ollut ns. viidenkympin kriisi?



Lähteet: Hyvä Terveys 9/2017, kuvat omat

12 kommenttia:

  1. On hyvä varautua fyysiseti ja henkisesti tulevaan. Terveydestä huolehtiminen varmasti helpottaa vaihdevuosien oireita. Olen kuunnellut aika monen ihmisen kertomuksia hurjista, kurjista vaihdevuosista. Odotin omia hieman pelokkaana. Tulikin sairaus ja sen tuoma kriisi. Yks'kaks' huoli vaihdevuosista olikin huolistani pienin. Toistaiseksi olen päässyt ko. oireista kuin koira veräjästä. En tiedä tulevasta. Täytän 70 ja minulle on kerrottu, että esim. kuumat aallot voivat alkaa vielä tässäkin iässä. Hyvää päivän jatkoa Marja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Sinä et ollut tippakaan onnekas, kun sairastuit syöpään. Vaihdevuodet on silloin varmasti pienin murheista. Mutta et ole kärsinyt myöhemminkään vaihdevuosioireista. Ehkä kuulut siihen onnelliseen 10 prosentin joukkoon, mikä ei saa vaihdevuosioireita. Hyvät päivän jatkot sinulle myös.

      Poista
  2. Ei ole kriisiä, tosin mulla on vielä viisi vuotta ennen kuin poksahtaa 50 täyteen.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Melissa kommentista. Eihän sinulla ole vielä viisikymppiset lähelläkään. Minulle tuli jonkin sorttinen kriisi nyt 52-vuotiaana. Jos kriisistä voi edes puhuakkaan. Ajattelen vain enemmän tulevia vaihdevuosia. Mielialan heittelyt vähän pelottaa. Kun niitä on ilman vaihdevuosiakin. Hommaan heti estrogeenilääkityksen tai laastarin. Vaikka rintasyövän uhka lisääntyy, haluan elää tämän ainokaisen elämäni mahdollisimman mukavasti.Mielestäni kärsimys ei jalosta ketään.

    VastaaPoista
  4. Enpä ole paljoa tuntenut kriisejä :) Aikoinaan taisi se itse synttäripäivä olla pahin, kun tuli tasavuodet täyteen mutta seuraavana päivänä oli mahtava fiilis.

    Elämä on vain niin paljon helpompaa näin aikuisena naisena!

    Kivaa viikkoa sinulle :)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuulanneli kommentistasi. Tuo on totta ja itse koettua, että elämä nyt vain on jotenkin helpompaa kuin nuorena. Silloin ei ehkä ollut sellaista itsetuntemusta ja itseluottamusta kuin nyt viisikymppisenä on.

      Poista
  5. Minä olen aina ajatellut, että ikä on vain numero eikä mitään sen kummallisempaa :)
    En ole kokenut yhdenkään synttärin kohdalla mitään kriisiä.
    Tiedän kyllä, että jotain ystäviä ahdisti kun täyttivät 40v mutta itse en muista
    ahdistuneeni. Eipä sitä paljon tule edes mietittyä omaa ikäänsä.

    Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjo kommentistasi. Minä kyllä välillä ajattelen ikääni ja ihmettelen sitä, miten nopeasti aika on mennyt. Kiva että sinulla ei ole ollut mitään kriisejä. Ei minullakaan varsinaisesti - ainakaan isoja -, mutta vaihdevuodet jännittää ja pelottaakin mielialavaihtelujen takia. Hyväksyn kyllä ihon ryppyisyyden ja muut ulkoiset muutokset. Mutta tuo mielialanvaihtelu mietityttää. Hankin oitis estrogeeni korvaushoitoa.

      Poista
  6. Kun itse menin työpaikkalääkärille valittamaan muuttuneesta kierrosta 48 vuotiaana, minulle määrättiin raskaustesti. Oli aika hilpeä tunne mainita puolisolle -herra Kukkarolle, että me voidaan saada nyt se kaivattu tyttö neljän pojan jälkeen;) Estrogeenilla, tosin pienellä annoksella 1xviikko pidän hormoonit tasapainossa. 50 on hyvä ikä heille jotka siinä ovat. Minä olen 72.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos AnneliPunneli kommentistasi.Olipa erikoinen lääkäri. Tosin nykyään viisikymppisetkin saavat lapsia. Ehkä hedelmällisyyshoidoilla. Kiva että olet löytänyt sopivan estrogeenin korvaushoidon. Siihen minäkin tulen turvautumaan. Minä vanhenen mieluusti. Jotta minusta joskus tulisi vanha viisas nainen. Te vähän vanhemmat olette kokeneita ja viisaita ihmisiä, joita olen aina kunnioittanut.

      Poista
  7. 25 vasta mittarissa mutta ikäkriiseiltä en ole välttynyt :D Tai ehkä ei niinkään ikäkriisejä vaan enemmänkin yleisiä kriisejä liittyen siihen ettei elämä ole mennyt niin kuin ”pitäisi”. Nyt kuitenkin melko tasapainossa asian kanssa. Ikä on kuitenkin vain numero ja musta on tärkeämpää elää elämää eteenpäin ja nimenomaan elää - se saattaisi kaduttaa jälkeenpäin jos huomaisi että jäi elämä elämättä pelon/kriisien/ahdistuksen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna kommentistasi. Juuri tuo elämätön elämä on surullinen ja katkeroittava asia. Kun meillä on vaan tämä yksi ainokainen elämä, miksi jarrutella ja pimittää elämäänsä. Pelot, kriisit ja ahdistus ovat asioita, jotka vaivaavat meitä kaikkia joskus. Elämä ei ole aina helppoa. Eikä sen kuulu ollakaan. Jos ne aiheuttavat suurta kärsimystä, niitä voidaan aina hoitaa. Voi sinua, vasta 25 vuotias ja kaikki oikeastaan edessä. Nauti nuoruudestasi.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!